Зелената сделка ще осигури нови работни места

“Предизвикателството пред нас сега е да достигнем до хората с ясното съобщение, че Зелената сделка е важна за тях и за това каква планета ще оставим на следващото поколение. И това по никакъв начин не е в противоречие с възможностите им за работа. В резултат от нея ще се появят нови и повече работни места”, това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов

Вицепремиерът посочи, че България е с най-въглеродната и ресурсоемка икономика в целия Европейски съюз. Това означава висока енергийна неефективност на производствените процеси. Същото се отнася за енергийната ефективност на сградния фонд. На този фон трябва да бъдат проведени предстоящите тежки реформи в контекста на Зелената сделка.

Ключов приоритет е да се осигури пълна подкрепа за българските региони и общини за справяне със социално-икономическите последици и прехода към климатична неутралност.

Мерките и инвестициите трябва да гарантират сигурност на хората, най-вече на тези, които живеят в 3-те въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. За тази цел ще бъде инвестиран сериозен ресурс. През периода до 2027 г. той възлиза на 6 млрд. и 600 млн. лв.) по Програмата за развитие на регионите. Средствата трябва да постигнат няколко цели, всяка от които с особена важност: намаляване на дисбалансите в развитието на общините, промяна в негативните демографски тенденции, икономически растеж и условия за по-качествен живот на хората по тези места. Фокусът на инвестициите е поставен върху спецификата на отделните територии, техните нужди и потенциал за развитие, отбеляза вицепремиерът. С 45% от този ресурс или 3 млрд. лв. ще бъде оказана подкрепа на трите най-засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика района в страната – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Задължително условие за подкрепа обаче е финансираните мерки да бъдат идентифицирани в Териториалните планове за справедлив преход, като проектите, които ще бъдат реализирани в тези райони, ще се изготвят отдолу нагоре, т.е. на място.

471 млн. лв. по линия на Плана ще бъдат инвестирани във ВиК системи и пречиствателни станции – 471 млн. лв. Други 9 млн. лв. ще се насочат към въвеждането на строително информационното моделиране в инвестиционното проектиране и строителството, а с още 3,5 млн. лв. е предвидено да се финансира единна информационна система по устройство на територията, които ще улеснят изпълнението на различни обекти.

Вицепремиерът Караджов напомни, че благодарение на кохезионната политика в България вече са реализирани много стратегически инфраструктурни проекти, които преобразиха цели региони. Пример за това е обособяването на икономическа зона „Тракия” около автомагистрала „Тракия”. Това обаче е задълбочило разделението между Южна България и Северна България, в която все още няма завършена магистрала. Затова все още предстои огромна работа по осигуряване на необходимите транспортни връзки.