Питане до Съда на Европейския съюз в Люксембург

Независими ли са съдиите от специализирания съд, трябва ли съд да гледа дела срещу този, който го съди, а и какво правят магистратите, при положение че спецправосъдието се закрива след 28 юли?

Това са част от въпросите, на които трябва да отговори Съдът на Европейския съюз в Люксембург по преюдициално запитване. То е отправено от Пенка Велинова от специализирания съд и е по повод делото срещу Михаил Михайлов от Стара Загора.

Питането е от 9 юни. Така европейската институция става поредната, която ще се занимава с казуса “спецправосъдие”. Мъжът се прочу през пролетта на 2018 г. Тогава на 29 май пред Съдебната палата в София той запали българското знаме, а после уринира върху него. Тази му изява беше заснета на видео, което беше пуснато в социалните мрежи на 2 юни 2018 г. Случаят на Михаил, който се представя за журналист и е известен с видеата си срещу местната управа в Стара Загора, свой съсед и бившия премиер Бойко Борисов, на три пъти стига до специализирания съд. При третия опит на 27 април тази година, когато е разпоредителното заседание, той иска отвод на съдия Велинова и всичките ѝ колеги.

Единият му аргумент е, че в Софийския градски съд води гражданско дело срещу специализирания съд за 500 хил. лева. Ответници са още специализираната прокуратура и апелативният спецсъд. Михаил ги съди заради мярката му за неотклонение, наложена след попикаването на тригабреника и клипа. Той бил задържан от 4 юни 2018 до 14 март 2019 г. Вторият му аргумент да иска отвод е, че спецсъдът се закрива на 28 юли.

Затова съдийката спира делото и отправя запитване до Съда на ЕС. Въпросите ѝ са пет. Съдийката настоява колегите ѝ от Люксембург да разгледат делото по реда на бързото преюдициално запитване, защото въпросите били с национален интерес и надхвърляли рамките на конкретното дело.