Еньовден в Розовата долина

Еньовден е български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата православната църква чества рождението на св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

По случай празника от кметство Шипка за поредна година организират Еньовския поход за събиране на билки. Празничният ден ще започне от кът за отдих „Бъзунькъ“ откъдето всички имат възможността да се запознаят многообразието на природната шипченска лечебница. Ще се берат билки, ще се правят с тях венци, както ще бъде и посрещнат изгрева на открито. Ще бъде посетен и параклиса „ Св. Николай чудотворец „ / мястото, където е била първата  шипченска църква, а в края на този български ритуал всички заедно ще свият енъовденски венец в двора на Чирпанлиевата къща, под който всеки ще може  да премине за здраве.

В по-късните часове на деня Кметство Крън също ще отбели Еньовден с Празник на билките и здравето в центъра на града от 18:00ч.

Също от 18:00 часа, на сцената на Часовниковата кула в с. Енина,  ще пресъздаде обичая Еньовден „месене на питка с мълчаната вода с накиснатите 77 и половина билки, набрани по роса“. Плетене и провиране на  т.нар. еньовски венец изплетен от билки. Ще бъдат изиграни народни хора с ТК ,,Янина”с.Енина и ТК ,,Шипченка” гр.Шипка. Организаторите  призовават, всеки, който има възможност да отбележи  Еньовден в народна носия.