Ръстът на цените на жилищата в Стара Загора е четвърти в страната

Спрямо останалите градове от България, ръстът на цените на жилищата в Стара Загора е четвърти в страната след София, Пловдив и Варна, според актуални данни от началото на 2022г. Най-търсените райони в града са Аязмото и Центъра, където средните цени на жилищните имоти надхвърлят 1000 евро на кв.м.

Големият интерес към новото строителство в града предизвиква и растящите цени на имоти „на зелено”. При закупуването на жилища старо строителство, цените на имотите поставят Стара Загора на трето място след София и Пловдив.

През последните 6 години ръстът на цените на жилищата у нас е 46% при средно 42% за страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество.

Ръстът на усвоените жилищни кредити през 2021 г., спрямо 2020 г., е 31%, а през първото тримесечие на тази година ръстът е 63% в сравнение със същия период на изминалата година. Кредитополучателите в Стара Загора финансират с кредит до 70% от стойността на имота, като това са предимно млади семейства с добри доходи и образование.